Werking waterkering : “fighting Water With Water”

Wat en hoe is de werking waterkering van de tijdelijke dijk. De Tubebarrier kan in veel gevallen al preventief worden geïnstalleerd, dit uiteraard in ingeklapte vorm en is dus niet tot nauwelijks zichtbaar voor de omgeving. De Tubebarrier is een semi mobiele waterkering die op veel locaties op cruciale punten ingezet kan worden.

De werking waterkering:

De Tubebarrier bestaat uit een buis/tunnel van een flexibel materiaal waaraan een slab aan de voorkant zit. Aan de voorkant van deze buis bevind zich onderin vulopeningen die de Tube vult met water. De slab  kan verankerd of verzwaard worden  aan het begin van de slab, dit alleen maar zodra het water opkomt het water de slab niet optilt en eronder door loopt. Hierdoor voorkomen we het zogenaamde “piping” dit kan de werking van de Barrier ondermijnen.

Principe:

Zodra het opkomende water over de slab heen gaat heeft de slab een natuurlijke druk van het water op zich liggen. Hierdoor ontstaat er een soort vacuüm onder de slab. Wanneer het opkomende water de Tube heeft bereikt zal de deze zich vullen. De Tube vult zich door de wet van communicerende vaten. Het water in de buis staat net zo hoog als het water in de rivier. Wanneer het water zich teruggetrokken heeft leegt de Tube zich automatisch ook. Hierna is het vrij eenvoudig om de waterkering op te ruimen voor een volgende keer.

De Tubebarrier is vernieuwend en kan in heel veel gevallen de zandzak of andere toepassingen vervangen. Onder andere dijken kunnen met een eenvoudige handeling verhoogt worden en hiermee veiliger gemaakt worden zonder dat er elektriciteit, perslucht of water nodig is. We maken juist van het opkomende water gebruik om de innovatie optimaal te benutten. Hoe meer water hoe meer stabiliteit de innovatie zal krijgen.

Principe en de werking waterkering, van de tijdelijke dijk is getest op de TU Delft op de testlocatie Floodproof Holland.

Wilt u weten hoe hoog het water komt te staan bij een overstroming, klik dan op overstroomik