Oorzaken en gevolg van een overstroming
Hoe ontstaan een overstroming, wat is het en kunnen wij er wat aan doen?
Een overstroming is een natuurramp die heel veel invloed kan hebben op het welzijn van de mens. Oorzaken en gevolg. Veelal vind er minimaal 1 keer per jaar hoog water en of overstromingen plaats in de rivieren door smeltend sneeuw vanuit de bergen en of extreme neerslag. In sommige gevallen komt er te veel water dat de rivierdijken het niet meer aankunnen en overstromen.
Er zijn met name de laatste jaren extreem veel overstromingen geweest. Denk maar even aan Duitsland 2013-2014 die met zware overstromingen te maken had. Maar ook Engeland die had in deze jaren grote problemen met wateroverlast. Het water stond soms maanden tot hun middel. Extreem weer met heftige neerslag, in combinatie met hoog zeewater pijl kan voor grote problemen zorgen.
Sommige landen zoals Nederland liggen laag en sommige delen van het land liggen onder zee niveau. Door het eeuwenlange gevecht tegen het water heeft Nederland een enorm goed en betrouwbaar beschermingstelsel aan dijken en keringen ontwikkeld. Nederland heeft hierin een voorbeeldfunctie voor heel veel andere landen die hier komen kijken. Ook worden Nederlandse waterexperts veel uitgezonden naar het buitenland voor advies en hulp voor bescherming tegen overstromingen.
Uiteraard heb je nog meer oorzaken van overstromingen wat veroorzaakt wordt door de mens. Zoals ontbossing, global warming, bouwen op locaties waar eigenlijk ruimte voor water moet zijn. Al met al spelen er heel veel factoren mee die een overstroming veroorzaken. Vaak is het ook een combinatie van factoren.
Bescherming tegen overstromingen is iets waar de zandzak al jaren een rol in speelt. Tegenwoordig komen er steeds meer nieuwe initiatieven die de zandzak overbodig kunnen maken. Zo is de TubeBarrier uiteraard ook een innovatie die de zandzak overbodig kan maken.