Zijn zandzakken het beste alternatief tegen overstromingen?

Zandzakken dijk maken

Zandzakken tegen wateroverlast kopen ?

Bent u op zoek naar een leverancier van zandzakjes zit u hier niet goed. Onze zandzakken vervanger gaat vele malen vaker mee en kost uiteindelijk maar een fractie van wat u kwijt bent bij een zandzakken leverancier.

Algemene informatie zandzakken

Het gebruik van zandzakjes is de oudste en meest bekende oplossing. Ze zijn redelijk goedkoop en in ruime mate beschikbaar. Het is al een eeuwenoud systeem wat eigenlijk niet meer in deze moderne tijd past. Er is al die tijd weinig veranderd aan de zandzak. Er zijn zandzakken tegen wateroverlast die van jute en van een kunststof vezel beschikbaar zijn. De laatste is meestal wel 1 of 2 keer herbruikbaar maar jute vergaat al snel en is niet herbruikbaar.

Er zijn tegenwoordig mooie innovatieve alternatieven als de Tubebarrier op de markt. Deze zorgen ervoor dat de zakken in veel gevallen overbodig worden.

De meeste zandzakken bestaan uit Polypropyleen, PVC, Polyacryl en Jute materiaal. Elk materiaal heeft een eigen houdbaarheid waarvan jute de kortste.

Een zandzak dien je tot maximaal 2/3 deel te vullen met zand en zal dan ongeveer 16 kg wegen. Wanneer een zandzak nat is zal deze al snel 25 kilogram wegen

 • Met zandzakken wateroverlast aanpakken

  Zandzakken wateroverlast kopen

  Met zandzakken wateroverlast stoppen vergt veel mensen om de zandzakken te vullen, sjouwen en te plaatsen. Heel veel materiaal en infrastructuur om een zandzakkendijk te bouwen.Zandzakken dijk maken

 • Zandzakken zijn na gebruik vaak verontreinigd

  Verontreinigde zandzakken

  Wanneer er bij een overstroming zandzakken worden ingezet is een grote kans dat de zandzakken verontreinigd zijn met het water wat uit de rioleringen omhoog komen. Maar ook chemisch afval of industrieel afval komt in het water dus in de zandzakken terecht. Het zand zal in veel gevallen als verontreinigde grond moeten worden afgevoerd, wat uiteraard erg kostbaar is.

 • Zandzakken voor eenmalig gebruik

  Herbruikbare zandzakken

  In veel gevallen kunnen zandzakken slecht eenmalig worden ingezet. Er zijn zandzakken die langer meegaan en mogelijk voor een tweede keer ingezet kunnen worden. Deze zakken zijn vaak van een synthetisch materiaal en erg kostbaar. De Tubebarrier is herbruikbaar en kan vele malen worden ingezet.

Zandzakjes particulieren

Zandzakjes worden ook aan particulieren verkocht. Zowel leeg als gevuld. Houdt er rekening mee dat een gevulde zandzak meer dan 16 kilo weegt. Voor een zandzakken dijkje van 40 cm hoog heb je toch gauw > 30 stuks per meter nodig. Dus bijna 500 kg per meter om een kleine zandzakkendijk te bouwen. Hetzelfde met de Homebarrier van 40 cm hoog weegt het slecht 5 kg per meter, dus een fractie van een zandzakken dijk.

Weghalen zandzakken

Waar niet iedereen bij stil staat is het weghalen van de zakken. Er zijn vaak wel genoeg vrijwilligers en het leger is er vaak ook bij om de zandzakken neer te leggen. Maar het weghalen… wie gaat dat doen? Zoals vermeld is in sommige gevallen de zand in de zandzak ook verontreinigd door overloop van riolering en overstroming van industriegebieden waar verontreinigd afval ligt opgeslagen. Dit zand wordt als verontreinigde grond bestempeld en is lang niet overal weer voor te hergebruiken. Dit kan een probleem zijn maar ook de hoge kosten die dit met zich meebrengt is een flinke hobbel in de begroting van de gemeente.

Plaatsen zandzakkendijk

Het plaatsen van een zandzakken dijk brengt enorm veel gedoe met zich mee. Vaak is er de tijdsdruk maar ook het benodigde materieel op de juiste plaats zien te krijgen is een enorme uitdaging. Er zijn veel vrijwilligers nodig die de zakken willen vullen en op hun plek willen leggen. Er zijn duizenden zandzakken nodig om een dijkje van een halve meter hoog op te werpen over een lengte van 100 meter. En als dit op een lastig te bereiken locatie is waar transport moeilijk kan komen wordt het al met al een enorme uitdaging.