140.000 woningen niet bestand tegen wateroverlast. En bij nog eens 76.000 andere gebouwen in Nederland.

Duizenden woningen met een potentiële schade van gemiddeld 35.000 euro, benieuwd of uw woning ook onder deze categorie valt klik dan hier op de KAART. Bij een hoosbui waar in twee uur tijd 70 millimeter regen valt, staan veel straten blank. Zelf kunt u heel veel doen om wateroverlast in uw woning te voorkomen.

Meer gras en groen: Zo weten we dat in stedelijke gebieden het water van extreme neerslag niet snel afgevoerd kan worden. De rioleringen zijn niet tegen dit geweld opgewassen. Minder tegels en meer gras in de tuin kan zeker helpen als dit op grotere schaal wordt toegepast. water heeft dan de mogelijkheid om in de bodem te infiltreren in plaats van de rioleringen.

Afsluiten riolering: Sluit alle riolering openingen zoals, toilet, gootsteen en putjes binnen in huis, af.  Hier zijn speciale pluggen voor die u kunt kopen. Dit zijn veelal een soort ballonnen die in de riolering voorzichtig worden opgeblazen om zo de pijp af te sluiten. Heeft u deze mogelijkheid niet leg dan handdoeken op de putjes, in de gootsteen en druk een handdoek in het toilet en over het toilet, sluit de deksel en verzwaar deze.

Auto: Mocht u de auto niet nodig hebben, laat deze dan staan. Wanneer u rijd zal dit golven veroorzaken waar anderen last van kunnen hebben.

Omgeving: Kijk of u geen obstakels ziet wat het water kan blokkeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schone dakgoten en regenpijpen.

Water Barrier: Bereid u voor door het aanschaffen van een tijdelijke waterkering voor uw huis of garage. HIER kunt u meer vinden over de mogelijkheden voor een waterkering voor uw woning.